Løs knæskal hos hund (Patellaluksation)

Patellaluksation (løs knæskal)

Patellaluksation (løs knæskal) kan være en smertefuld lidelse hos hunde og katte og kræver ofte operation. En patellaluksation kan være medial (indvendig) eller lateral (udvendig), og kan opstå hos alle hunderacer og størrelse. Mest hyppigt ses løs knæskal hos mindre hunderacer, som eksempelvis bomuldshunde, pomaranian, yorkshire terrier og chihuahua, men gravhunde, labrador og hyrdehunde kan også have løse knæskaller.  

Patellaluksation (løs knæskal) kan opdeles i 2 kategorier  

Akut 

  • Ved akut opstået patellaluksation kan der være opstået skade på det ledbånd, der holder knæskallen på plads. Det kan opstå som følge af traume (trafikuheld, sportsskader eller fald fra højder).  

 

Udviklingsforstyrelse 

  • De fleste tilfælde af patellaluksation (løs knæskal) er udviklingsforstyrrelser. Det skyldes ofte en fejlvinkling af skinnebenet hvorpå knæskallen hæfter, eller en fejludvikling af lårbenet. Begynder knæskallen først at ligge uden for sin normale plads, vil den sulcus (fure) som knæskallen bevæger sig i, ikke udvikles korrekt, og det medfører en løs knæskal.   

Symptomerne på løs knæskal.

Det mest almindelige symptom på løs knæskal er at hunden går gadedrenge hop”. Når knæskallen ikke er på sin korrekte plads, vil hunden lave et ekstra hop for at knæskallen tilbage på sin normale plads. Nogle hunde vil vise nedsat aktivitet og halthed  

Grader af patellaluksation

Graden af patellaluksation vurderes på baggrund af en klinisk undersøgelse og inddeles efter følgende skala: 

Grad 0: Knæskallen kan ikke lukseres uden for kanten af furen uanset bagbensposition. 

Grad 1: Knæskallen kan lukseres ud af furen, men vender spontant tilbage til normal position, når presset på den lettes. 

Grad 2: Knæskallen kan lukseres fuldstændigt, men manipulation (bøj eller stræk) af bagbenet får den til at vende tilbage til normal position. 

Grad 3: Knæskallen befinder sig (mindst en gang) spontant lukseret hos hunden i stående position, eller er permanent lukseret, men kan vende tilbage til normal position ved pres på skallen og/eller manipulation af bagbenet. 

Grad 4: Knæskallen er permanent lukseret og kan ikke vende tilbage til normal position 

Har hunde med løse knæskaller ondt og skal de opereres?

Ikke alle hunde med løseknæskaller har ondt. Hvorvidt patellaluksation er årsag til smerte afhænger af graden af løshed, og eventuelle bruskskader i knæet. Derfor er det heller ikke alle hunde der bør opereres på trods af løse knæskaller. Hvorvidt hunden bør opereres, afgøres ved en grundig vurdering hos en erfaren kirurg.  

Unge hunde med løseknæskaller bør hurtigst muligt tilses og vurderes, da ubehandlede løse knæskaller hos hvalpe kan føre til fejludvikling af hele bagbenet.   

Hvad er prognose efter operation?

Prognosen efter operation for løse knæskaller er generelt god – særligt for hunde der vurderes og opereres før der opstår bruskskader i knæet.  

Hvorfor os

Hvis du som menneske får en knæskade, vil du med al sandsynlighed opsøge en specialist. Hvorfor skulle det være anderledes for dyr?

Vi har valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin, så vi kan tilbyde den bedst mulige behandling – med brug af de nyeste teknikker og avanceret udstyr. Alle vores dyrlæger er specialiseret indenfor kirurgi og sportsmedicin, og eftersom vi arbejder med det hver dag, har vi alle en solid erfaring med området.  

GRUNDIG KONSULTATION

Vi sætter god tid af til at undersøge dyret, så vi når frem til det egentlige problem. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø, de er i - derfor vil vi undersøge patienten både indenfor og udenfor. Dyret er altid i centrum hos os, men vi ved samtidig, at det kan skabe stor nervøsitet hos ejeren, når der er noget galt med ens kæledyr. Derfor sætter vi god tid af til at fortælle dig om behandlingen, så du kan føle dig tryg i dit kæledyrs videre behandling.

SPECIALISTVIDEN INDENFOR KIRURGI

Vi er specialiserede indenfor kirurgi og sportsmedicin - faktisk laver vi ikke andet, og du kan derfor være helt tryg ved at sende din hund til operation hos os. Vi har solid erfaring, og vi tilbyder behandling af ledproblemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter. Vi holder os ajour med de nyeste teknikker og udstyr, så du kan være sikker på, at dit dyr altid får den bedste behandling.

Medicinering

Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte. Det er derfor vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb. Vi sørger for, at din hund undgår smerter mest muligt, så du kan koncentrere dig om kærlig pasning og pleje.

Fokus på dyrene

Vi har fokus på dyrene, og vi tror på, at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Vi laver det, der er nødvendigt for hundens ve og vel - hverken mere eller mindre. Vi ønsker at hjælpe hund og ejer bedst muligt, og vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr - med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.

Kontakt os her