Løs knæskal hos hund (Patellaluksation)

Patellaluksation (løs knæskal)

Patellaluksation (løs knæskal, patella = knæskal, luxation = ude af led) kan give anledning til knæproblemer hos hund og kat. Lidelsen ses relativt hyppigt og er ofte anledning til at søge dyrlæge. Sygdommen kan være smertefuld og en operation er ofte nødvendig for at afhjælpe problemet.

En patellaluksation kan være medial, hvor knæskallen ligger på indersiden af knæet, eller lateral hvor knæskallen kan bevæges ud på ydersiden af knæet. Lidelsen kan opstå hos alle hunde- og katteracer. Mest hyppigt ses løs knæskal hos mindre hunderacer, som eksempelvis bomuldshunde, Pomaranian, Yorkshire Terrier og Chihuahua, men kan også ses hos Gravhunde, Spaniels, Labrador, hyrdehunde og New Foundlands.  

HVORFÅR FÅR HUNDE OG KATTE PATELLALUXATION?

Akut 
Ved akut opstået patellaluksation kan der være opstået skade på det ledbånd, der holder knæskallen på plads. Det kan opstå som følge af traume (trafikuheld, sportsskader eller fald fra højder).  

Udviklingsforstyrrelse
De fleste tilfælde af patellaluksation (løs knæskal) opstår på grund af en udviklingsforstyrrelse. Det kan skyldes en fejlvinkling flere forskellige steder i bagbenet, fra hofteleddet til poten. Der kan opstå en drejning af skinnebenet hvorpå knæskallen hæfter, og/eller en fejludvikling af lårbenet, der kan disponere for et forkert træk i knæskallen. Begynder knæskallen først at ligge uden for sin normale plads, vil den fure (sulcus) forrest på knæet som knæskallen bevæger sig i, ikke udvikles korrekt, og det medfører ofte at knæskallen bliver tiltagende løs. Dette bevirker en funktionsforstyrrelse i knæet og et forkert slid på knæskallen hvor ledbrusken ofte bliver beskadiget eller slidt helt af (slidgigt). Tilstanden diagnosticeres derfor ofte hos yngre dyr, men kan ses i alle aldre. 

SYMPTOMER PÅ LØS KNÆSKAL.

Det mest almindelige symptom på løs knæskal er at hunden hinker, halter eller i værste fald ikke kan rette knæet eller knæene helt ud.  Når knæskallen ikke er på sin korrekte plads, vil hunden lave et ekstra hop for at få knæskallen tilbage på sin normale position. Nogle hunde vil vise nedsat aktivitet/præstation og halthed, specielt efter hvile eller motion. Katte er oftest kun halte på et eller evt. begge bagben hvis tilstanden er dobbeltsidig. Dog kan en hund eller kat godt bevæge sig normalt uden umiddelbare tegn på patellaluxation, selvom de har patellaluxation. Specielt kan dobbeltsidige tilfælde, som er hyppigt forekommende, være umiddelbart symptomløse. Dette er dog ikke ensbetydende med at det ikke genere hunden eller katten og behandling kan meget vel være påkrævet.

Hvordan diagnosticeres patellaluxation?

Dyrlægen stiller diagnosen patellaluxation efter en grundig klinisk undersøgelse, hvor bl.a. bagbenet og specielt knæet og knæskallen bliver undersøgt i flere positioner og belastninger. Under tiden kan en undersøgelse i bedøvelse være påkrævet. Desuden kan en røntgenundersøgelse eller i nogle tilfælde en CT-scanning være påkrævet for at vurdere graden af deformiteter og slidgigt.

Graden af patellaluksation vurderes efter følgende skala: 

Grad 0: Knæskallen kan ikke flyttes (lukseres) uden for kanten af furen uanset bagbensposition. 

Grad 1: Knæskallen kan flyttes ud af furen, men vender spontant tilbage til normal position, når presset på den lettes. 

Grad 2: Knæskallen kan flyttes fuldstændigt, men manipulation (bøj eller stræk) af bagbenet får den til at vende tilbage til normal position. 

Grad 3: Knæskallen befinder sig (mindst en gang) spontant lukseret hos hunden i stående position, eller er permanent lukseret, men kan vende tilbage til normal position ved pres på knæskallen og/eller manipulation af bagbenet. 

Grad 4: Knæskallen er permanent fejlplaceret og kan ikke flyttes tilbage til normal position 

I Dansk Kennel Klubs graduering er grad 2 og 3 lagt sammen, så de kun har en 4 grad skala hvor grad 0 er det normale.

HAR HUNDE og katte MED LØSE KNÆSKALLER ONDT OG SKAL DE OPERERES?

Tilsyneladende har ikke alle hunde og katte med løseknæskaller ondt. Hvorvidt patellaluksation er årsag til smerte afhænger af graden af løshed og eventuelle bruskskader i knæet. Derfor er det heller ikke alle hunde, der bør opereres for løse knæskaller. Hvorvidt hunden bør opereres, afgøres ved en grundig vurdering af en dyrlæge med erfaring og viden om sygdommen. I tvivlstilfælde vurderes patienten igen efter nogen tid, og hvis tilstanden udvikler sig negativt, vil man normalt anbefale en operation. Unge hunde med løseknæskaller bør hurtigst muligt undersøges og vurderes, da ubehandlede løse knæskaller hos hvalpe kan føre til fejludvikling af hele bagbenet og eventuelle uoprettelige skader. 

HVORDAN BEHANDLES PATELLALUXATION

Hvis det efter en undersøgelse vurderes at tilstanden er behandlingskrævende, vil en operation være nødvendig. Generelt betragtes patienter med grad 2 patellaluksation og derover som kirurgiske kandidater. Mange forskellige tiltag i form af både korrektion af knogler og ledbånd kan være nødvendige, og det er dyrlægens vurdering hvilken teknik, der i det enkelte tilfælde vil være nødvendig. Der findes ikke en effektiv konservativ (ikke kirurgisk) behandling af patellaluxation, og hvis først tilstanden er til stede, udvikler den sig som regel i en negativ retning over tid.

HVAD ER PROGNOSE EFTER OPERATION?

Prognosen efter operation for løse knæskaller er generelt god, særligt for hunde der vurderes og opereres før bruskskader i knæet opstår.  

KAN PATELLALUXATION FOREBYGGES?

Ikke traumatisk patellaluxation (som er langt det mest almindelige) betragtes som en delvis arvelig lidelse, og det kan derfor ikke anbefales at avle på dyr med lidelsen. Arvegangen er ikke kortlagt, men det er konstateret at afkom efter forældredyr med lidelsen har forøget forekomst og højere grad af lidelsen. Hvis først patellaluxationen er til stede, kan tilstanden ikke helbredes uden kirurgisk korrektion. Det er vigtigt at behandle patienter med behandlingskrævende patellaluxation i tide, da tilstanden ubehandlet ofte vil forværres over tid, med udvikling af slidgigt og tiltagende smerter. Det er, som ved næsten alle andre ortopædiske lidelser, en stor fordel for dyret hvis det er i god form og normalvægtigt.

Hvorfor os

Hvis du som menneske får en knæskade, vil du med al sandsynlighed opsøge en specialist. Hvorfor skulle det være anderledes for dyr?

Vi har valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin, så vi kan tilbyde den bedst mulige behandling – med brug af de nyeste teknikker og avanceret udstyr. Alle vores dyrlæger er specialiseret indenfor kirurgi og sportsmedicin, og eftersom vi arbejder med det hver dag, har vi alle en solid erfaring med området.  

GRUNDIG KONSULTATION

Vi sætter god tid af til at undersøge dyret, så vi når frem til det egentlige problem. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø, de er i - derfor vil vi undersøge patienten både indenfor og udenfor. Dyret er altid i centrum hos os, men vi ved samtidig, at det kan skabe stor nervøsitet hos ejeren, når der er noget galt med ens kæledyr. Derfor sætter vi god tid af til at fortælle dig om behandlingen, så du kan føle dig tryg i dit kæledyrs videre behandling.

SPECIALISTVIDEN INDENFOR KIRURGI

Vi er specialiserede indenfor kirurgi og sportsmedicin - faktisk laver vi ikke andet, og du kan derfor være helt tryg ved at sende din hund til operation hos os. Vi har solid erfaring, og vi tilbyder behandling af ledproblemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter. Vi holder os ajour med de nyeste teknikker og udstyr, så du kan være sikker på, at dit dyr altid får den bedste behandling.

Medicinering

Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte. Det er derfor vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb. Vi sørger for, at din hund undgår smerter mest muligt, så du kan koncentrere dig om kærlig pasning og pleje.

Fokus på dyrene

Vi har fokus på dyrene, og vi tror på, at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Vi laver det, der er nødvendigt for hundens ve og vel - hverken mere eller mindre. Vi ønsker at hjælpe hund og ejer bedst muligt, og vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr - med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.

Kontakt os her