Artroskopi (kikkertundersøgelse)

Artroskopi hos Kæledyr

Artroskopi (kikkertundersøgelse) er et meget skånsomt og effektivt diagnostisk og kirurgisk redskab, der anvendes i udredning af ledsygdomme hos hunde og katte. Artroskopi hører under betegnelsen minimal invasiv kirurgi.

Hvordan foregår en kikkertundersøgelse

Artroskopi eller kikkertundersøgelse kan bruges i udredning og undersøgelse af symptomer fra led og kan samtidig kombineres med operation. Således kan patienten undgå at gennemgå flere anæstesier(bedøvelser). Artroskopi kan anvendes til de fleste led, mest almindeligt er det anvendt til skulder, albue og knæ, men også hofte- og ankelled kan undersøges artroskopisk.

 

Et artroskop er et stift kamera med fiberlys, der filmer inde i leddet, og sender et meget klart billede af leddet til en skæm i ca. 10 gange forstørrelse. Herved kan kirurgen se samtlige strukturer i leddet og operere ved hjælp af billedet på skærmen.

Artroskoper findes i flere størrelse, helt ned til 1,9 mm, og det er derfor kun nødvendigt at lave et meget lille indsnit i leddet på 2-3 mm. Igennem denne portal, kan kirurgen udføre de fleste indgreb og det er kun i sjældne tilfælde nødvendigt at åbne hele leddet op.

Hvornår skal mit kæledyr have foretaget en artroskopi?

Artroskopi er en meget skånsom operations- og undersøgelsesteknik, der kan bruges i de fleste led. Sygdomme der kan undersøges ved hjælp af artroskopi er blandt andet:

  • Korsbåndsskader
  • Meniskskader
  • Bruskskader og ledmus
  • Ledbåndsskader
  • Skader på ledkapsel

Specifikke sygdomme der kan behandles minimal invasivt ved artroskopi inkluderer:

  • Osteochondrose dissicans (OCD)
  • Fragmenteret coronoid proces (FCP)
  • Menisk og korsbåndskader  

Sådan foregår en artroskopi

Undersøgelsen foregår gennem 2-3 mindre portaler i huden, hvilket kræver at kæledyret er i fuld narkose under indgrebet. Da artroskopi er en minimal invasiv teknik, opleves der generelt mindre smerte ved operationen, hunden er ofte hurtigere tilbage i normal funktion sammenlignet med andre operationsteknikker. Efter operationen kan dyret gå på det opererede ben umiddelbart efter opvågning. Der vil være let smerte ved berøring, og dyret skal skånes de første dage efter indgrebet.

 

Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille tid til en artroskopisk undersøgelse eller operation af din hund eller kat, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon 69884411 eller mail@orthovet.dk.

Hvorfor os

Hvis du som menneske får en knæskade, vil du med al sandsynlighed opsøge en specialist. Hvorfor skulle det være anderledes for dyr?

Vi har valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin, så vi kan tilbyde den bedst mulige behandling – med brug af de nyeste teknikker og avanceret udstyr. Alle vores dyrlæger er specialiseret indenfor kirurgi og sportsmedicin, og eftersom vi arbejder med det hver dag, har vi alle en solid erfaring med området.  

GRUNDIG KONSULTATION

Vi sætter god tid af til at undersøge dyret, så vi når frem til det egentlige problem. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø, de er i - derfor vil vi undersøge patienten både indenfor og udenfor. Dyret er altid i centrum hos os, men vi ved samtidig, at det kan skabe stor nervøsitet hos ejeren, når der er noget galt med ens kæledyr. Derfor sætter vi god tid af til at fortælle dig om behandlingen, så du kan føle dig tryg i dit kæledyrs videre behandling.

SPECIALISTVIDEN INDENFOR KIRURGI

Vi er specialiserede indenfor kirurgi og sportsmedicin - faktisk laver vi ikke andet, og du kan derfor være helt tryg ved at sende din hund til operation hos os. Vi har solid erfaring, og vi tilbyder behandling af ledproblemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter. Vi holder os ajour med de nyeste teknikker og udstyr, så du kan være sikker på, at dit dyr altid får den bedste behandling.

Medicinering

Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte. Det er derfor vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb. Vi sørger for, at din hund undgår smerter mest muligt, så du kan koncentrere dig om kærlig pasning og pleje.

Fokus på dyrene

Vi har fokus på dyrene, og vi tror på, at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Vi laver det, der er nødvendigt for hundens ve og vel - hverken mere eller mindre. Vi ønsker at hjælpe hund og ejer bedst muligt, og vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr - med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.

Kontakt os her