Artroskopi (kikkertundersøgelse)

Artroskopi hos Kæledyr

Artroskopi (kikkertundersøgelse) er et meget skånsomt og effektivt diagnostisk og kirurgisk redskab, der anvendes i udredning af ledsygdomme hos hunde og katte. Artroskopi hører under betegnelsen minimal invasiv kirurgi.

Hvordan foregår en kikkertundersøgelse

Artroskopi eller kikkertundersøgelse kan bruges i udredning og undersøgelse af symptomer fra led og kan samtidig kombineres med operation. Således kan patienten undgå at gennemgå flere anæstesier(bedøvelser). Artroskopi kan anvendes til de fleste led, mest almindeligt er det anvendt til skulder, albue og knæ, men også hofte- og ankelled kan undersøges artroskopisk.

 

Et artroskop er et stift kamera med fiberlys, der filmer inde i leddet, og sender et meget klart billede af leddet til en skæm i ca. 10 gange forstørrelse. Herved kan kirurgen se samtlige strukturer i leddet og operere ved hjælp af billedet på skærmen.

Artroskoper findes i flere størrelse, helt ned til 1,9 mm, og det er derfor kun nødvendigt at lave et meget lille indsnit i leddet på 2-3 mm. Igennem denne portal, kan kirurgen udføre de fleste indgreb og det er kun i sjældne tilfælde nødvendigt at åbne hele leddet op.

Hvornår skal mit kæledyr have foretaget en artroskopi?

Artroskopi er en meget skånsom operations- og undersøgelsesteknik, der kan bruges i de fleste led. Sygdomme der kan undersøges ved hjælp af artroskopi er blandt andet:

  • Korsbåndsskader
  • Meniskskader
  • Bruskskader og ledmus
  • Ledbåndsskader
  • Skader på ledkapsel

Specifikke sygdomme der kan behandles minimal invasivt ved artroskopi inkluderer:

  • Osteochondrose dissicans (OCD)
  • Fragmenteret coronoid proces (FCP)
  • Menisk og korsbåndskader  

Sådan foregår en artroskopi

Undersøgelsen foregår gennem 2-3 mindre portaler i huden, hvilket kræver at kæledyret er i fuld narkose under indgrebet. Da artroskopi er en minimal invasiv teknik, opleves der generelt mindre smerte ved operationen, hunden er ofte hurtigere tilbage i normal funktion sammenlignet med andre operationsteknikker. Efter operationen kan dyret gå på det opererede ben umiddelbart efter opvågning. Der vil være let smerte ved berøring, og dyret skal skånes de første dage efter indgrebet.

 

Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille tid til en artroskopisk undersøgelse eller operation af din hund eller kat, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon 69884411 eller mail@orthovet.dk.

Hvorfor os

Vi tror på at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Derfor har vi valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin. Herved kan vi tilbyde den bedst mulige behandling, med brug af de nyeste teknikker og avancerede udstyr.   

Konsultation

Hvert besøg tager udgangspunkt i dyrets problem, derfor sættes der altid god tid af til undersøgelse. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø de er i, vi vil derfor oftest undersøge patienten både indenfor og udenfor.

Kirurgi

Vi tilbyder behandling af led problemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter.

Medicinering

Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte, derfor er der vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb.

Fokus på dyrene

Vi ved hvor meget dyr betyder for de fleste mennesker i dag, og derfor er dyret altid i centrum hos os. Vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr, med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.

Kontakt os her