Artroskopi hos hunde (Kikkertundersøgelse)
ARTROSKOPI hos hund og kat
Artroskopi (kikkertundersøgelse) er et meget skånsomt og effektivt diagnostisk og kirurgisk redskab, der anvendes af dyrlægen i udredning og behandling af ledsygdomme hos hunde og katte. Artroskopi-teknikken hører under betegnelsen minimal invasiv kirurgi (kirurgi der er så skånsom muligt).
FORDDELE VED ARTROSKOPI FOR DIN HUND
Artroskopi er en skånsom teknik, hvor de fleste strukturer inde i leddet kan ses i forstørret udgave på en skærm. Det giver mange fordele sammenlignet med åben kirurgi, hvor leddet åbnes op kirurgisk. Helingen af de små åbninger ind til leddet sker meget hurtigt og er forbundet med væsentlig mindre smerte end åben kirurgi. Risikoen for infektion er også mindre, og helt generelt forårsager artroskopi færre komplikationer end åben kirurgi. Desuden kan flere strukturer ses i en forstørret udgave, hvilket giver bedre diagnostik.
FORBEREDELSE TIL ARTROSKOPI: HVAD SKAL DU VIDE SOM HUNDEEJER?
Da artroskopi er et kirurgisk indgreb, er det vigtigt at din hund er luftet og ren, og gerne vasket 3 dage inden operationen. Desuden skal hunden være fastet minimum 6 timer før operationen, medmindre det er en ung hvalp. Det er som regel aftalt under forundersøgelsen, hvilken medicin du eventuelt skal give hunden på operationsdagen.
TEKNOLOGISKE FREMSKRIDT INDENFOR ARTROSKOPI TIL HUNDE
Artroskopi eller kikkertundersøgelse kan bruges i udredning og undersøgelse af symptomer fra led og kan samtidig kombineres med operation. Således kan patienten undgå at gennemgå flere anæstesier(bedøvelser). Artroskopi kan anvendes til de fleste led, mest almindeligt er det anvendt til skulder, albue og knæ, men også hofte- og ankelled kan undersøges artroskopisk.
Et artroskop er et stift kamera med fiberlys, der filmer inde i leddet, og sender et meget klart billede til en skæm i optil 10 ganges forstørrelse. Herved kan kirurgen se samtlige strukturer i leddet og operere ved hjælp af billedet på skærmen. Via en lille åbning i leddet kan kirurgen operere inde i leddet med specielt designede instrumenter.
Artroskoper findes i flere størrelse, helt ned til 1,9 mm, og det er derfor kun nødvendigt at lave et meget lille indsnit i leddet på 2-3 mm. Igennem denne åbning, kan kirurgen udføre det nødvendige indgreb, og det er kun i sjældne tilfælde nødvendigt at åbne hele leddet op.
HVORNÅR ER ARTROSKOPI DEN RETTE LØSNING FOR DIN HUND?
Artroskopi er en meget skånsom operations- og undersøgelsesteknik, der kan bruges i de fleste led. Sygdomme der kan undersøges ved hjælp af artroskopi er blandt andet:
- Korsbåndsskader
- Meniskskader
- Bruskskader og ledmus (fritliggende brusk/knogle stykker)
- Ledbåndsskader
- Skader på ledkapsel
- Specifikke sygdomme der kan behandles minimal invasivt ved artroskopi inkluderer:
- Osteochondritis dissicans (Osteocondrose, OCD)
- Fragmenteret coronoid proces (FCP)
- Menisk- og korsbåndskader
SÅDAN FOREGÅR EN ARTROSKOPI
Undersøgelsen og eventuel operation foregår gennem 2-3 mindre åbninger i huden, hvilket kræver at dyret er i fuld narkose under indgrebet. Da artroskopi er en skånsom teknik, opleves der generelt mindre smerte ved operationen, og hunden er ofte hurtigere tilbage i normal funktion sammenlignet med andre operationsteknikker. De små åbninger i huden lukkes med et eller to sting (agraffer) som skal fjernes efter 8-10 dage. Efter operationen kan dyret gå på det opererede ben umiddelbart efter opvågning. Der vil være let smerte ved berøring, og dyret skal skånes de første dage efter indgrebet, men kan gå korte ture i snor.
PÅ OPERATIONSDAGEN OG DAGEN EFTER
Hunden kan som regel gå på det opererede ben, når den er vågen og kan stå op. Den vil være træt efter operationen og vil ofte sove når den kommer hjem. Hunden må spise når den har lyst, men giv et lidt mindre måltid end sædvanligt, da narkosen kan påvirke tarmens funktion. Ofte har vi tilbudt den lidt at spise på klinikken efter den er vågnet. Dagen efter kan hunden stadig være lidt påvirket, men ofte er de friske og kan luftes i snor. Hunden kan ofte godt være alene hjemme dagen efter operationen.
SMERTEBEHANDLING EFTER ARTROSKOPI HOS HUNDE
Hunden bliver altid smertebehandlet under og efter operationen. Det ofte nok at efterbehandle med almindelige smertestillende midler. Stærke smertestillende midler som morfin er normalt ikke nødvendige. Afhængigt af indgrebets karakter, kan smertebehandlingen ofte reduceres eller helt stoppes når stingene bliver fjernet.
RISICI OG KOMPLIKATIONER VED ARTROSKOPI PÅ HUNDE
Artroskopisk kirurgi er en meget sikker procedure, der normalt har meget få komplikationer. Det er et kirurgisk indgreb og kræver fuld narkose. De muligheder vi har for fuld narkose er også meget sikre med få bivirkninger. En komplikation kan være infektion, men vi anvender ikke forebyggende antibiotika behandling, da infektionsrisikoen er meget lille. I meget sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at skifte fra artroskopisk kirurgi til åben kirurgi, hvis proceduren ikke kan gennemføres sikkert artroskopisk.
PLEJE EFTER ARTROSKOPI: SÅDAN HJÆLPER DU DIN HUND MED AT KOMME SIG
Det er som regel ikke nødvendigt med meget sygepleje efter en artroskopi. Det er vigtigt, at hunden ikke kan slikke eller kradse sig i sårene. Ved artroskopi af skulder og albue er det sjældent nødvendigt med en krave efterfølgende. Hvis hunden vil kradse i operationssåret, kan man sætte en sok på bagbenet. Kontrolleret motion er vigtig i den første tid efter artroskopien, derfor bør hunden luftes i snor til stingene er fjernet. Derefter vil der, afhængigt af indgrebet, være en rådgivning fra klinikken angående den videre motion og genoptræning. Som regel følges der op 6 uger efter artroskopien, og hvis hunden er symptomfri, kan genoptræning gradvist påbegyndes.
Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille tid til en artroskopisk undersøgelse eller operation af din hund eller kat, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon 69884411 eller mail@orthovet.dk.
Hvorfor os
Hvis du som menneske får en knæskade, vil du med al sandsynlighed opsøge en specialist. Hvorfor skulle det være anderledes for dyr?
Vi har valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin, så vi kan tilbyde den bedst mulige behandling – med brug af de nyeste teknikker og avanceret udstyr. Alle vores dyrlæger er specialiseret indenfor kirurgi og sportsmedicin, og eftersom vi arbejder med det hver dag, har vi alle en solid erfaring med området.
GRUNDIG KONSULTATION
Vi sætter god tid af til at undersøge dyret, så vi når frem til det egentlige problem. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø, de er i - derfor vil vi undersøge patienten både indenfor og udenfor. Dyret er altid i centrum hos os, men vi ved samtidig, at det kan skabe stor nervøsitet hos ejeren, når der er noget galt med ens kæledyr. Derfor sætter vi god tid af til at fortælle dig om behandlingen, så du kan føle dig tryg i dit kæledyrs videre behandling.
SPECIALISTVIDEN INDENFOR KIRURGI
Vi er specialiserede indenfor kirurgi og sportsmedicin - faktisk laver vi ikke andet, og du kan derfor være helt tryg ved at sende din hund til operation hos os. Vi har solid erfaring, og vi tilbyder behandling af ledproblemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter. Vi holder os ajour med de nyeste teknikker og udstyr, så du kan være sikker på, at dit dyr altid får den bedste behandling.
Medicinering
Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte. Det er derfor vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb. Vi sørger for, at din hund undgår smerter mest muligt, så du kan koncentrere dig om kærlig pasning og pleje.
Fokus på dyrene
Vi har fokus på dyrene, og vi tror på, at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Vi laver det, der er nødvendigt for hundens ve og vel - hverken mere eller mindre. Vi ønsker at hjælpe hund og ejer bedst muligt, og vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr - med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.