Rygoperationer

Rygoperationer

Hos OrthoVet foretager vi avancerede operationer i ryggen. Vi laver blandt andet frakturer(knoglebrud) i rygsøjlen og kan udføre operationer for diskusprolaps. 

Diskusprolaps er en almindeligt forekommende lidelse hos flere hunderacer. Det er ofte de chondrodystrofiske racer som eksempelvis franskbulldog, gravhund, basset, malteser og shih tzu der rammes, men alle hunderacer kan rammes af diskusprolaps.   

Hvad er symptomerne på diskusprolaps hos hund

Der findes flere typer af diskusprolaps hos hund. De mest almindelige er Hansen Type 1 (extrusion) og Type 2 (protrusion). Symptomerne på diskusprolaps afhænger i høj grad af placeringen, varigheden og typen. Kronisk diskusprolaps kan give kliniske tegn som smerte ved gåture, stivhed, og problemer med at hoppe op og ned fra højder. Symptomer på akut diskusprolaps kan udvikle sig hurtigt, fra smerte til slingerhed (ataxi) og endda lammelse af bagparten. Har du mistanke om, at din hund kan have en diskusprolaps, er det vigtigt at få den grundigt undersøgt hos en dyrlæge.

Hvordan stilles diagnosen diskusprolaps

Dyrlægen får mistanke om diskusprolaps gennem en grundig klinisk, ortopædisk og neurologisk undersøgelse. Er der mistanke om diskusprolaps, skal der foretages videre undersøgelser med enten røntgen, CT, eller MRI-scanning. I de fleste tilfælde er førstevalget CT-scanning, da prisen er lavere og undersøgelsen hurtigere end MRI. Ofte kan placeringen af diskusprolapsen bestemmes ud fra en test af nervesystemets funktion, og derved kan CT-scanningen afgrænses til netop det område der giver problemer. Foretages der en CT-scanning af hele dyret, ses ofte skader eller andre mindre diskusprolapser, der ikke nødvendigvis giver anledning til symptomer, og det kan dermed vildlede diagnosticeringen.  

Efter endelig diagnose, vil der være en grundig samtale med dig som ejer omkring prognose og behandlingsforløb. Nogle hunde kræver operation, mens andre kan komme sig med smertebehandling og fysioterapi.  

Hvad er prognosen for en hund med diskusprolaps

Prognosen for hunde med diskusprolaps er generelt god, hvis korrekt og rettidig behandling igangsættes. Hunde der over kort tid oplever lammelse skal opereres hurtigt, da prognosen forringes betydeligt, end hos hunde med normal førlighed.   

Har du spørgsmål eller mistanke om diskusprolaps hos hund er du altid velkommen til at kontakte OrthoVet.  

Hvorfor os

Vi tror på at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Derfor har vi valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin. Herved kan vi tilbyde den bedst mulige behandling, med brug af de nyeste teknikker og avancerede udstyr.   

Konsultation

Hvert besøg tager udgangspunkt i dyrets problem, derfor sættes der altid god tid af til undersøgelse. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø de er i, vi vil derfor oftest undersøge patienten både indenfor og udenfor.

Kirurgi

Vi tilbyder behandling af led problemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter.

Medicinering

Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte, derfor er der vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb.

Fokus på dyrene

Vi ved hvor meget dyr betyder for de fleste mennesker i dag, og derfor er dyret altid i centrum hos os. Vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr, med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.

Kontakt os her