CT-scanning

CT-scanning

Computed Tomography scanning (CT-scanning) er et avanceret røntgensystem, der giver mulighed for at optage mere detaljerede billeder end med et traditionelt røntgenapparat. Røntgenstrålerne i en CT-scanner kører i cirkler omkring patienten, hvorved der opnås et tredimensionelt og meget detaljeret billede, som efterfølgende kan analyseres i et avanceret computerprogram  

Hvor bruges CT-scanning

Det er i princippet muligt at foretage CT-scanninger af hele kroppen, men det er mest anvendt ved ryglidelser som for eksempel diskusprolaps eller ved sygdomme i led som for eksempel albueledsdysplasi. Det bliver stadig mere udbredt, at anvende CT-scanning til vurdering af komplicerede knoglebrud, ligesom scanning af hjerne, næsehule og organer også vinder større indpas som diagnostisk redskab 

Hvordan foregår en CT-scanning

Alle patienter der skal CT-scannes skal ligge helt stille under undersøgelse. Derfor bedøves alle kæledyr, der skal CT-scannes forud for selve scanningen. I nogle tilfælde er det nødvendigt at foretage flere scanninger. Det kan være i tilfælde hvor dyrlægen ønsker at synliggøre sygt væv fra raskt væv. Her vil dyrlægen injicere en væske i dyret som opkoncentreres i syge væv. Denne type af scanning kaldes en kontrastscanning.  

Undersøgelse inden CT-scanning

I de fleste tilfælde kræver en CT-scanning en grundig forundersøgelse og snak omkring andre diagnostiske muligheder. CT-scanning er et meget anvendt redskab, men hver scanning er også omkostningstung og eksponerer dyret for mange røntgen stråler. Det er derfor vigtigt, at vi kun anvender scanneren i  de nødvendige situationer. I akutte situationer, som ved akutte knoglebrud eller akut diskusprolaps, kræver CT-scanning ikke den samme forundersøgelse, da CT-scanning her er en nødvendighed samme dag.  

Da dyret skal i fuld anæstesi(bedøvelse) forud for en CT-scanning, anbefaler vi, at der tages en blodprøve fra dyret inden undersøgelsen går i gang. Dette gøres for at sikre, at dyret kan tåle bedøvelsen samt den kontrastvæske, der bruges ved en kontrastundersøgelse.   

Ønsker du at bestille tid til en CT-scanning eller høre mere om brugen af CT-scanning, er du altid velkommen til at kontakte os på vores telefon 69884411 eller på mail mail@orthovet.dk.   

Hvorfor os

Vi tror på at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Derfor har vi valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin. Herved kan vi tilbyde den bedst mulige behandling, med brug af de nyeste teknikker og avancerede udstyr.   

Konsultation

Hvert besøg tager udgangspunkt i dyrets problem, derfor sættes der altid god tid af til undersøgelse. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø de er i, vi vil derfor oftest undersøge patienten både indenfor og udenfor.

Kirurgi

Vi tilbyder behandling af led problemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter.

Medicinering

Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte, derfor er der vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb.

Fokus på dyrene

Vi ved hvor meget dyr betyder for de fleste mennesker i dag, og derfor er dyret altid i centrum hos os. Vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr, med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.

Kontakt os her