Cruciatum ruptur (korsbåndsskade hos hund)

Korsbåndsoperation hos hund

Cruciatum ruptur (sprunget korsbånd) er en af de hyppigste årsager til bagbenshalthed hos hunde. Hunde i alle størrelser og aldersgrupper kan opleve at springe korsbåndet. Der er en overvægt af middelstore hunde der springer et korsbånd. En hund kan enten have en total (komplet) eller et partielt (delvist) sprunget korsbånd 

Symptomerne på korsbåndsskader hos hunde

Ved en akut skade ses typisk halthed. Denne halthed kan forbedres over tid, men hunden vil generelt forsøge at aflaste benet. Halthed kan observeres både i skridt og i trav. Ved et partielt sprunget korsbånd kan symptomerne være mildere. Her ses der ofte kun halthed i forbindelse med belastning såsom længere gåture, træning eller leg i haven.  

Årsagen til et sprunget korsbånd kan være mange, men kan groft deles i to underkategorier:  

Degenerative og akutte/traumatiske rupturer.   

Sådan stille diagnosen ”sprunget korsbånd”

Er der tale om en komplet cruciatum ruptur (sprunget korsbånd) stilles diagnose ved en grundig klinisk undersøgelse af hunden, med særligt fokus på knæets stabilitet. Er der tale om en partiel cruciatum ruptur (delvist overrevet korsbånd), kan diagnose være mere vanskelig at stille. Her vil kirurgen typisk foretage flere undersøgelser, eksempelvis røntgen og eventuelt analyse af knæets ledvæske. Den endelige diagnose, hvad end der er tale om delvist eller komplet sprunget korsbånd, stilles først ved operation. Den mest skånsomme teknik for vurdering af korsbåndet er en artroskopi (kikkertundersøgelse) af knæleddet, hvor kirurgen kan undersøge og operere gennem 2 små indgangsporte i knæet. Denne operationstype minimerer risikoen for følgeskader og smerte samt hurtigere genvinding af benets normal funktion  

Behandlingsmuligheder

Der findes en række behandlingsmuligheder for hunde med et sprunget korsbånd. Mange teknikker har været anvendt med gode resultater og andre med varierende resultat. Til hunde over 5 kg, er de hyppigst anvendte teknikker såkaldte osteotomier. Ved et sådant indgreb,  ændres belastningen af korsbåndet ved at kirurgen ændrer vinklerne i hundens skinnebensknogle. Dette gøres ved enten at udfører en europæisk udviklet teknik kaldet Tibial Tuberrositas Advancement (TTA) eller en amerikansk udviklet teknik kaldet Tibial Plateau Leveling Osteotomi (TPLO). Både TTA og TPLO-teknikken ændrer belastningsforholdet i knæet, således at det sprungne korsbånd bliver overflødigt.  

Andre teknikker søger at stabilisere knæet. Dette kan være ved opstramning omkring knæet (lateral opstramning) eller rekonstruktion af korsbåndet (intraartikulær rekonstruktion). Mange forskere har forsøgt at kortlægge hvilken teknik der har den højeste succesrate. Der findes nu evidens for, at TPLO-teknikken giver det bedste langvarige resultat og sikre den højeste stabilitet af knæet, særligt i tilfælde med en partiel cruciatum ruptur.  

Hos OrthoVet foretækker vi derfor at anvende TPLO-teknikken når muligt. 

Meniskskader

Ligesom mennesker kan hunde skade deres menisk. Menisken er en bruskskive, der fungerer som stødpude og stabiliserer knæet under belastning. Hos hunde med sprunget korsbånd, findes i op til 70% af tilfældene også skader på den mediale(indvendige) menisk. Den bedste teknik til at evaluere skader på hundens menisk er ved at foretage en artroskopisk undersøgelse (kikkertoperation) af leddet. Denne undersøgelse giver kirurgen mulighed for at vurdere knæets strukturer i forstørrelse, og samtidig operere og oprense beskadigede strukturer i knæet, som eksempelvis en ødelagt menisk. Undersøgelse udføres igennem 2 små indgangsporte i knæets ydre, hvilket minimerer risikoen for skader under operationen.   

Prognosen for hunde med sprunget korsbånd

Generelt er prognosen efter en operation af et sprunget korsbånd god. Ligesom hos mennesker har hundens fysiske form og vægt stor betydning for, hvor hurtigt hunden kommer sig efter en skade. En aktiv og slank hund, vil komme sig hurtigere end en ældre overvægtig hund.  

Hvor hurtigt hunden kan vende tilbage til normal aktivitet afhænger dog af flere faktorer, blandt andet den anvendte teknik og eventuelle skader på meniski eller brusken i knæet. En anden væsentlig faktor for hundens genvinding af normal funktion er genoptræning. Hunde der får genoptræning og fysioterapi kommer sig hurtigere end hunde, der ikke modtager genoptræning.  

 Fra operationstidspunktet skal man forvente 6-8 uger før hunden igen er tilbage i fuld aktivitet som forud for skaden.  

Har du spørgsmål til sprunget korsbånd er du altid velkommen til at  kontakte os.  

Hvorfor os

Vi tror på at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Derfor har vi valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin. Herved kan vi tilbyde den bedst mulige behandling, med brug af de nyeste teknikker og avancerede udstyr.   

Konsultation

Hvert besøg tager udgangspunkt i dyrets problem, derfor sættes der altid god tid af til undersøgelse. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø de er i, vi vil derfor oftest undersøge patienten både indenfor og udenfor.

Kirurgi

Vi tilbyder behandling af led problemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter.

Medicinering

Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte, derfor er der vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb.

Fokus på dyrene

Vi ved hvor meget dyr betyder for de fleste mennesker i dag, og derfor er dyret altid i centrum hos os. Vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr, med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.

Kontakt os her