Albueledsdysplasi

Albueledsdysplasi hos hund

Albueledsdysplasi hos hund er en samlet betegnelse for en række udviklingsforstyrrelser i albueleddet. Albueleddet er er meget komplekst led, bestående af overarmsknoglen (humerus) og de to underarmsknogler (radius og ulna). Hvis de 3 knogler ikke passer perfekt sammen, kan der opstå forkert vægtbelastning. Dette kan resultere i slid, der kan føre til gigt (artrose) som medføre smerte og halthed. En række sygdomme indgår i albueledsdysplasikomplekset, blandt andet fragmenteret medial coronoid proces (FCP), osteochrondrose dissicans (OCD), ununited processus anconeus (UAP). Årsagen til disse sygdomme og dermed albueledsdysplasi er fortsat ukendt og betragtes som multifaktoriel.

Symptomer på albueledsdysplasi

Albueledsdysplasi viser sig som halthed hos de helt unge hunde i 6-10 måneders alderen, mens andre hunde først får symptomer i voksenstadiet. Nogle hunde vil typisk vise halthed efter hård aktivitet, mens andre viser mere halthed efter hvile.

Er Albueledsdysplasi arveligt 

Albueledsdysplasi er en arvelig lidelse der kan opstå blandt de fleste racer, men rammer ofte større racer som Labrador, Golden Retriever, Schæfer, Rottweiler og Berner Sennen. Nogle studier rapporterer at op til 70-80% af hunde med albueledsdysplasi rammes på begge albuer. Grundet arveligheden i albueledsdysplasi har DKK indført regler for røntgen screening blandt flere hunderacer. 

Sådan stilles diagnosen

En grundig klinisk undersøgelse er vores vigtigste redskab når vi skal stille diagnoser. Røntgenfotografering vil være første led i udredningen af sygdomme i albueleddet. Udover røntgen har vi mulighed for at foretage avanceret undersøgelser med vores CT-scanner – her kan vi stille en mere præcis diagnose end på traditionelle røntgenbilleder.

 Artroskopi (kikkertundersøgelse) er et andet godt redskab til diagnosticering af albuelidelse. Gennem en meget lille 1,9-2,4 mm kikkert (skop) kan vi i ca. 10 ganges forstørrelse se det meste af leddet og de evt. sygdomme/forandringer. Foretages en artroskopisk undersøgelse korrekt og skånsomt af en erfaren kirurg, er det en undersøgelse med meget lidt påvirkning og skade af hunden. 

Det at vi kan se ind i leddet øger vores viden om hvad der foregår i leddet, og vi kan derfor bedre rådgive om hvad der er det rigtige at gøre for hunden. 

Foruden at undersøge albuen, kan vi også operere i en og samme procedure. Dette foregår med små tænger og instrumenter i samme tykkelse som skopet.

Hvad er udsigterne efter operation

Det drejer sig om at smertelindre og sikre så god livskvalitet som muligt, og på den lange bane mindske de ledskader og forandringer der vil komme med tiden. Man kan lave en sammenligningen til det at have en sten i skoen, det hjælper med det samme når man får den taget ud.

Så diagnosen albueledsdysplasi er ikke bare én lidelse og hvis hunden skal have den bedste mulighed og behandling, så må vi bruge de midler vi har til rådighed og stille så præcis en diagnose som muligt og målrette behandlingen derefter. 

Der er forskellige grader af skader og derved også forskellige prognoser. Vores erfaring er at ca. 70% af hundene bliver haltfri. Det kan være alvorligt, men der kan være et godt ”hundeliv” forude, også når patienten er en aktiv brugshund.

Det er vigtigt at understrege, at jo før skaden diagnosticeres, jo bedre kan vi hjælpe hunden inden der opstår følgeskader og slid.

 

Har du spørgsmål til albueledsdysplasi er du altid velkommen til at  kontakte os.  

Hvorfor os

Hvis du som menneske får en knæskade, vil du med al sandsynlighed opsøge en specialist. Hvorfor skulle det være anderledes for dyr?

Vi har valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin, så vi kan tilbyde den bedst mulige behandling – med brug af de nyeste teknikker og avanceret udstyr. Alle vores dyrlæger er specialiseret indenfor kirurgi og sportsmedicin, og eftersom vi arbejder med det hver dag, har vi alle en solid erfaring med området.  

GRUNDIG KONSULTATION

Vi sætter god tid af til at undersøge dyret, så vi når frem til det egentlige problem. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø, de er i - derfor vil vi undersøge patienten både indenfor og udenfor. Dyret er altid i centrum hos os, men vi ved samtidig, at det kan skabe stor nervøsitet hos ejeren, når der er noget galt med ens kæledyr. Derfor sætter vi god tid af til at fortælle dig om behandlingen, så du kan føle dig tryg i dit kæledyrs videre behandling.

SPECIALISTVIDEN INDENFOR KIRURGI

Vi er specialiserede indenfor kirurgi og sportsmedicin - faktisk laver vi ikke andet, og du kan derfor være helt tryg ved at sende din hund til operation hos os. Vi har solid erfaring, og vi tilbyder behandling af ledproblemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter. Vi holder os ajour med de nyeste teknikker og udstyr, så du kan være sikker på, at dit dyr altid får den bedste behandling.

Medicinering

Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte. Det er derfor vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb. Vi sørger for, at din hund undgår smerter mest muligt, så du kan koncentrere dig om kærlig pasning og pleje.

Fokus på dyrene

Vi har fokus på dyrene, og vi tror på, at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Vi laver det, der er nødvendigt for hundens ve og vel - hverken mere eller mindre. Vi ønsker at hjælpe hund og ejer bedst muligt, og vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr - med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.

Kontakt os her