Albueledsdysplasi

Hvad er albueledsdysplasi hos hunde

Albueledsdysplasi hos hund er en samlet betegnelse for en række udviklingsforstyrrelser i albueleddet. Albueleddet er et meget komplekst led, bestående af overarmsknoglen (humerus) og de to underarmsknogler (radius og ulna). Hvis de 3 knogler udvikler sig forskelligt og derfor ikke passer perfekt sammen, kan der opstå forkert vægtbelastning på ledfladerne. Dette kan resultere i forkert eller overdrevet belastning af ledfladerne, så ledbrusken slides eller ødelægges, hvilket fører til gigt (artrose). Dette scenarie er den mest anerkendte teori bag udviklingen af albueledsdysplasi. Slidgigt (artrose) er kendetegnet ved smerter og eventuelt nedsat bevægelighed af leddet, hvorfor hunden begynder at halte. Albueledsdysplasi er en samlet betegnelse, hvor en eller flere af fire sygdomme kan indgå. De fire sygdomme er

  • Fragmenteret medial coronoid proces (FCP) svarende til en afbrækning af en mindre del af ulnas ledflade.
  • Osteochrondrose/osteocondrittis dissicans (OCD) svarende til en løsning af ledbrusken på humerus inderste ledflade.
  • Ununited processus anconeus (UAP) svarende til et løst knoglestykke øverst på ulna.
  • Inkongruens svarende til manglende pasform af ledfladerne i albuen.

Årsagen til disse at sygdomme kan opstå kendes ikke til bunds, og der er stadig mange ubesvarede spørgsmål. Der er formentlig tale om et samspil af flere forskellige årsager (multifaktoriel). Overfordring med deraf følgende hurtig vækst og overvægt menes at være en af de vigtige årsager til udviklingen af albueledsdysplasi. Avl og genetik, heriblandt race, spiller også en rolle i albueledsdysplasi komplekset

Symptomer på albueledsdysplasi

Albueledsdysplasi viser sig ofte som halthed hos de helt unge hunde i 6-10 måneders alderen. Unghunde vil typisk have en varierende halthed på forbenene, som kan være mest udtalt efter hvile eller motion. Tilstanden kan være dobbeltsidig og i sådanne tilfælde er haltheden måske ikke så udtalt, men hunden er påvirket af smerterne, mere stivbenet og kan have manglende lyst til motion og anden aktivitet. Ofte kan man også se en ændret forbensstilling, med mere udad drejede poter, og et bevægelsesmønster med nedsat bevægelse i albuen. Albueledsdysplasi medfører slidgigt (artrose) i albuerne. Udviklingen af slidgigt kan være langsom og nogle hunde får først symptomer senere i voksenlivet. Specielt kan de dobbeltsidige tilfælde overses i hvalpestadiet for først at give tydelige symptomer senere i livet. Hvis en hund, specielt hvalpe, halter mere end 2- 3 uger bør årsagen findes da tidlig diagnosticering og behandling i bl.a. tilfælde af albueledsdysplasi er vigtig.

SÅDAN STILLES DIAGNOSEN ALBUELEDSDYSPLASI

En grundig klinisk undersøgelse er vores vigtigste undersøgelse når vi skal stille diagnoser. Vi starter ofte med at se hunden bevæge sig (mønstring) uden for klinikken i forskellige gangarter. Derefter undersøger vi hunden i klinikken ved en fuld ortopædisk undersøgelse, hvor hele hunden (alle lemmer og ryg) gennemgås. Ofte vil en røntgenfotografering være næste skridt i udredningen, hvis der findes symptomer fra albueleddet. Ofte, men ikke altid, vil man på en røntgenundersøgelse kunne se forandringer på knoglerne hvis der er tale om albueledsdysplasi. Udover røntgen har vi mulighed for at foretage avanceret røntgenundersøgelse med vores CT-scannner. Her kan vi se strukturerne i 3D og dermed stille en mere præcis diagnose end på traditionelle røntgenbilleder.

Artroskopi (kikkertundersøgelse) er et andet godt redskab til diagnosticering af albuelidelser. Gennem en meget lille 1,9-2,4 mm kikkert (skop) kan vi se det meste af leddet og de eventuelle sygdomme/forandringer i optil 10 ganges forstørrelse.

Foretages en artroskopisk undersøgelse korrekt af en erfaren kirurg, er det en skånsom undersøgelse med meget lidt påvirkning af hundens led. Det at vi kan se ind i leddet øger vores viden om hvad der foregår i leddet, og vi kan derfor bedre rådgive om hvad der er det rigtige at gøre for hunden.

HVORDAN BEHANDLES ALBUELEDSDYSPLASI

Albueledsdysplasi kan ikke helbredes, men meget kan gøres. For det første er det vigtigt at stille så præcis en diagnose som muligt. Derfra kan vi bedst rådgive om den videre behandling og vurdere prognosen. Det er vigtigt at behandle hundens smerter, og forebygge yderligere udvikling af slidgigt, så godt som muligt. Smertebehandlingen kan være både medicinsk og kirurgisk.

Vi vil ofte anbefale en artroskopisk undersøgelse, hvor vi i mange tilfælde også kan operere i samme procedure. Dette foregår med små instrumenter i samme tykkelse som skopet. Ofte vil man kunne afhjælpe situationen ved at ”rydde op” i leddet og mindske skaderne der er opstået. Desuden vil man ofte bedre kunne udtale sig om prognosen efter en artroskopisk undersøgelse.

Vi vil i det enkelte tilfælde rådgive om medicinsk behandling, motion, fysioterapi og fodring. Vi følger hunden til den er så velbehandlet som muligt.

Hvad er udsigterne efter operation

Det drejer sig om at smertelindre, sikre så god livskvalitet som muligt, og på den lange bane mindske de ledskader og forandringer der vil komme med tiden. Som beskrevet, er diagnosen albueledsdysplasi er ikke bare én lidelse og hvis hunden skal have den bedste mulighed og behandling, så må vi bruge de midler vi har til rådighed og stille så præcis en diagnose som muligt for at målrette behandlingen derefter. 

Der er forskellige grader af skader og derved også forskellige prognoser. Vores erfaring er at ca. 70% af alle hunde bliver haltfri efter operation. Det kan være alvorligt, men der kan være et godt ”hundeliv” forude, også når patienten er en aktiv brugshund.

Det er vigtigt at understrege, at jo før skaden diagnosticeres, jo bedre kan vi hjælpe hunden inden der opstår følgeskader og slid.

ER ALBUELEDSDYSPLASI ARVELIGT

Albueledsdysplasi er en arvelig lidelse der kan opstå blandt de fleste racer, men rammer ofte større racer som Labrador, Golden Retriever, Schæfer, Rottweiler og Berner Sennen. Nogle studier rapporterer at op til 70-80% af hunde med albueledsdysplasi rammes på begge albuer. Grundet det arvelige aspekt af albueledsdysplasi har Dansk Kennel Klub indført regler for røntgenscreening blandt flere hunderacer, og det anbefales ikke at avle på hunde med albueledsdysplasi.

SÅDAN FOREBYGGER DU ALBUELEDSDYSPLASI HOS DIN HUND

Avlsdyr bør være fri for sygdomme i albuerne. Dette sikres bedst ved at røntgenfotografere hunde der påtænkes at skulle indgå i avl. For stambogsførte hunde angives albuestatus (AD fri, grad 1, 2 eller 3) i stambogen når det er undersøgt. 

Det er vigtigt at fodre hvalpe restriktivt, med et kvalitetsfoder så de ikke vokser for hurtigt og bliver for tunge. Hurtig vækst og overvægt er risikofaktorer for udvikling af albueledsdysplasi.

Hvalpe må gerne motionere og træne deres krop. Motion i passende mængde er sundt for hvalpen og dens udvikling, det skal dog være på hvalpens præmisser og ikke forceret. Overmotionering og belastning er ikke væsentlige risikofaktor for udvikling af dysplasi.

Har du spørgsmål til albueledsdysplasi er du altid velkommen til at kontakte os.  

Hvorfor os

Hvis du som menneske får en knæskade, vil du med al sandsynlighed opsøge en specialist. Hvorfor skulle det være anderledes for dyr?

Vi har valgt udelukkende at arbejde med specialkirurgi og sportsmedicin, så vi kan tilbyde den bedst mulige behandling – med brug af de nyeste teknikker og avanceret udstyr. Alle vores dyrlæger er specialiseret indenfor kirurgi og sportsmedicin, og eftersom vi arbejder med det hver dag, har vi alle en solid erfaring med området.  

GRUNDIG KONSULTATION

Vi sætter god tid af til at undersøge dyret, så vi når frem til det egentlige problem. Dyr har ofte forskellige bevægelsesmønstre afhængigt af det miljø, de er i - derfor vil vi undersøge patienten både indenfor og udenfor. Dyret er altid i centrum hos os, men vi ved samtidig, at det kan skabe stor nervøsitet hos ejeren, når der er noget galt med ens kæledyr. Derfor sætter vi god tid af til at fortælle dig om behandlingen, så du kan føle dig tryg i dit kæledyrs videre behandling.

SPECIALISTVIDEN INDENFOR KIRURGI

Vi er specialiserede indenfor kirurgi og sportsmedicin - faktisk laver vi ikke andet, og du kan derfor være helt tryg ved at sende din hund til operation hos os. Vi har solid erfaring, og vi tilbyder behandling af ledproblemer, knoglebrud og rygkirurgi i trygge og moderne faciliteter. Vi holder os ajour med de nyeste teknikker og udstyr, så du kan være sikker på, at dit dyr altid får den bedste behandling.

Medicinering

Dyr kan ikke selv sige fra ved smerte. Det er derfor vores ansvar at diagnosticere og behandle lidelser, der kan give anledning til smerter. Vi har stort fokus på smertebehandling i forbindelse med operationer, såvel som i det efterfølgende forløb. Vi sørger for, at din hund undgår smerter mest muligt, så du kan koncentrere dig om kærlig pasning og pleje.

Fokus på dyrene

Vi har fokus på dyrene, og vi tror på, at dyrene får den bedste behandling, når vi som dyrlæger kan fokusere på specifikke fagområder. Vi laver det, der er nødvendigt for hundens ve og vel - hverken mere eller mindre. Vi ønsker at hjælpe hund og ejer bedst muligt, og vores anbefalinger om behandling tager derfor altid udgangspunkt i det enkelte dyr - med fokus på dyrets alder, problemer og anvendelse.

Kontakt os her